Erişteli Domates Çorbası

Standard

Domatesin aslında bir meyve olduğunu biliyormuydunuz? İşte Vikipedi verilerine göre domatesin kısa tarihçesi;

ABD’de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir. Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksikada yetiştirilip, Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinden sonra Avrupa’ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı. Domates Amerika’da ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirildi. Ama pek çok insan zehirli olduğuna inanarak yemeyi reddetti, ta ki 1900’e kadar. Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu.

İşte ben o aşk elmasıyla konuştum. Artık zamanım geçiyor, Kasım ayına girmek üzereyiz en iyisi sen benim suyumu iç dedi :)

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşğı domates salçası
  • 6 yemek kaşığı domats rendesi (domatesin boyutuna göre adedi değişiyor ama hemen hemen 4 domates’e denk geliyor.)
  • 5 su bardağı kaynar su
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1 kesme şeker (ben domatesin başrolde olduğu yemeklere hep koyarım.)
  • biraz tuz
  • 3 yemek kaşığı erişte (kayınvalidem bana ince kesim erişte vermişti eğer evinizde yoksa normal erişteden 2 yemek kaşığı kullanabilirsiniz)

Sosu için

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • kuru nane, karabiber

Yapılışı

Önce yağı biraz ısıtıp unu kavuruyoruz, arkasından domates salçasını koyup biraz daha kavuruyoruz ve rendelenmiş domatesleri ekliyoruz. 2 dakika kadar tüm bu malzemeyi karıştırdıktan sonra et suyu ve normal suyu ekliyoruz. Şeker ve tuzunuda koyup kaynamaya bırakıyoruz.

5 dakika kadar kaynayan çorbayı önce blenderdan sonrada ince süzgeçten geçiriyoruz. Ocağa geri alıp kısık ateşteyken eriştelerimizi koyuyoruz ve erişteler pişene kadar karıştırıyoruz. yaklaşık 5 dakika. Eriştelerin ğişip pişmediğini koediyoruz ve başka bir tavada sosunu hazırlıyoruz.   Sosu için kullanacağımız miktar yağı tavada kızdırdıktan sonra nane ve karabiberi ekliyoruz ve biraz kararan naneli sosu çorbamıza ilave ediyoruz.. Bu kadar kolay ve lezzetli, inanın bana:)

Afiyet olsun..

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s