Ekmekleri çöpe atmayalım diye..

Standard

Bu aralar ekmek israfı ile ilgili çok yazı çıktı karşıma tesadüfen  ve biraz düşündüm, bayat ekmeği atmamak için yapılabilecek bir sürü alternatif buldum.. Aralarından bir kaçı zaten uyguladığım yöntemlerdi. bunları ve yeni bulduğum alternatiflerin birkaçını  sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünyada insanlar açlıktan ölürken ekmeklerimizi çöpe atmayalım diye…

Özellikle annelerimizin yaptığı ev yapımı galeta unu;  bayat ekmekleri dilimleyip, fırında biraz kurutup rondodan geçiriyoruz ve  ister köfteye koymak için buzlukta saklıyoruz, istersek galeta unu niyetine kullanmak için buzdolabında. Ben bu çıtır ekmek parçacıklarını çıtır pane harcı olarakta kullanabileceğimi düşünüyorum.

Diğer bir alternatif ise, yıllar önce  ilk kez teyzemin yaptığını gördüğüm, ekmek pizzaları.  Pazar kahvaltıları için harika oluyor. Bayat ekmekleri dilimliyoruz. Ayrı bir kapta yumurtaları kırıyoruz (ekmek dilimi adedinize göre yumurta ekleyebilirsiniz) içerisine beyaz peynir, biraz tuz, karabiber ve pulbiber ekliyoruz ve ekmeklerin üzerine bolca sürüp fırına veriyoruz. Üzerlerine tercihinize göre sucuk, yeşil biber, domates, pastırma ekleyebilirsiniz. 180-200 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Hem lezzetli oluyor hemde bayat ekmekleri değerlendirmiş oluyoruz.

Ekmeklerini küçük küpler halinde kesip, kızgın tavada, kırmızı toz biber ile biraz yağda çevirirseniz çorbalarınız için kullanabileceğiniz çıtır ekmeklere dönüşürler.

Yada fırında kıtırlaştırdığınız ince dilim ekmeklerinizi  kızgın yağlı tavada ezilmiş sarımsaklarla ters düz ederseniz, kebap, ızgara et, köfte gibi yemeklerin yanında harika gider..

Ben fırında kızarttığım ekmekleri çok az zetinyağı, susam ve pul biberle tavada çeviriyorum, harika kahvaltılık çıtırlar çıkıyor ortaya.

 

Ekmeklerimizin küflenmemeleri içinde, ekmek kabımıza bir kabın içinde tuz koyabiliriz.

Bunlar sadece bir kaç öneri, tatlıdan tutunda, tiride kadar bir sürü yemek yapabiliriz bayat ekmeklerimizle. Yeterki çöpe atmayalım..

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s