Önce mayamı yaptım, sonra ekmeğimi…

Standard

Slow Food Türkiye/Fikir Sahibi Damaklar’ı takip ediyormusunuz? Bence edin.. Kendi mayanızı ve ekmeğinizi yapmak istiyorsanız mutlaka facebook sayfalarını inceleyin. Ekşi maya ile ekmek yaparken çok mutlu olacaksınız. Belki mayanız tutmayacak, belki hamurunuz kabarmayacak yada çok güzel olacak. Ama ne olursa olsun çok mutlu olacaksınız.. Baktınız işler ters gidiyor, yılmayın.. Yeni bir maya yapın.. Bu arada Fikir Sahibi Damaklar’ın facebook sayfasında notlar kısmını yorumlarına kadar iyice okuyun.. Ben bir kaç hata yaptım ama yinede çok lezzetli oldu ekmeğim.. Şimdi gelelim yapılışına.. Ben gün gün fakat yüzeysel anlatıcam, yazımın içerisindeki linklere tıklayarak Fikir Sahibi Damaklar’ın anlatımlarını okuyabilirsiniz.. Şimdiden afiyet olsun…

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Gün

1/2 su bardağı un ile 1/2 su bardağı suyu bir kavanozda karıştırıyoruz ve ağzı açık olarak mutfağımızın ılık, kuytu bir yerine koyuyoruz. Önemli noktalar, kavanozumuz ve tahta kaşığımız kaynar su ile iyice yıkamamız. Mayamıza diğer bakterilerin karışmaması için. Ve unumuzun protein değeri.. Bunu Fikir Sahibi Damaklar çok güzel anlatmış, işte buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Gün

Bugün hiç bir ekleme yapmadan, kavanozda ki karışımı 2-3 saatte bir karıştırıyoruz. Bazı notlar için buraya tıklayabilirsiniz.

3. Gün

Karışımımıza 1/4 su bardağı un ve 1/4 su bardağı su koyuyoruz. Bugün artık kavanozun kapağını kapatıyoruz. Ve gün içerisinde 2-3 kez karıştırıyoruz. İşte 3. günün önemli notları, lütfen tıklayınız.

4. Gün

Herhangi bir ekleme yapmadan 2-3 saatte bir karıştırıyoruz. 4. gün Fikir Sahibi Damaklar’da lütfen yorumlarına kadar ince ince okuyunuz.

5. Gün

Kavanozdaki karışımdan 1/4 su bardağı ölçüyoruz ve kalanını malesef atıyoruz. Kavanozu da iyice yıkıyoruz.1/4 ekşi mayamızı, 1/4 su bardağı suyu ve 1/2 su bardağı unu kavanozda tekrar karıştırıyoruz. Kapağı kapalı olarak bırakıyoruz ve günde 2-3 defa karıştırıyoruz. İşte 5. günün notları ve yorumları. Tıklayınız.

6. Gün

Yoğun olan karışımımıza 1/2 su bardağı un ve 1/4 su bardağı su ekliyoruz ve 5. gündeki gibi kapağını kapatıp günde 2-3 kez karıştırıyoruz. Notlar için tıklayınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Gün

İşte hamurumuzu yapıyoruz.. Karışımı ölçüyoruz. 1+1/4 su bardağı kadar olacak. Bu karışımı 1+3/4 yapmamız için su ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Geniş bir  kaba 1 su bardağı un koyun ve üzerine mayanızı ekleyin. Tüm un ıslanacak şekilde karıştırın, yoğurmayın. Üzerini örtüp ılık bir yerde 20 dakika dinlendirin. Sonra tezgaha biraz un, yarın çay kaşığı tuz koyun ve hamur karışımınızı bu unla yoğurun. 5 dakika yoğurun. Fazla un eklememeye gayret edin. Benin hatam işte burada oldu. Unu biraz fazla eklemişim. ama yinede harika oldu..Yoğurduğunuz hamuru streç filmle sarın ve ılık bir yerde 24 saatlik dinlendirmeye bırakın. İşte 7. Gün.

8. Gün

Hamurumuz 1,5 katına çıkmış olmalı. Çıkmadıysa da yılmayın yinede 1 dakika yoğurun. Köşesinden 1 yumru koparın ve temizlediğiniz kavanoza koyun. Hamuru yağlanmış bie kaseye koyun, üzerini sıkı sıkı kapatıp 2 saat dinlendirin. Bu arada yumruyu koyduğumuz kavanoza 1/4 su bardağı un ve 1/3 su bardağı su ekleyip karıştırın. Kapağı kapalı olarak ılık bir yere koyun. Bir sonraki ekmeğimizin mayası olacak.. 2 saat dinlenen hamuru hiç ellemeden fırın kabımıza koyun ve 20 dakika 200 derecede pişirin. Pişirme ile ilgili notlarda burada.

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s