Kıymalı Patatesli Börek

Standard

Börek denilince aklıma hep Sarıyer Böreği gelir.. Sarıyer deyince İstanbul… İstanbul’u özlediğimi kendime itiraf etmek için bahane arıyorum galiba.. Ankara’ya taşınalı 7-8 ay oldu.. Aslında Ankara’nın kendine özel bir sakinliği var. Sevmedim diyemem ama İstanbul’da doğmuş, büyümüş biri olunca çok zor geldiğini söyleyebilirim. Birde yaşadığı yerde kimsesi olmayınca insanın ayrı bir burukluk oluyor içinde. Sanki hep bir yerlerde bişeylerimi unutmuşum gibi geliyor. Yine de başka bir şehre gitmenin, hatta başka bir ülkeye gitmenin, oralarda yeni yaşantı kurmaya çalışmanın yaşatacağı değişiklikleri çokta iyi bilirim. Aileden, sevdiklerinden ayrı kalmak aslında insana güzel şeyler katabiliyor. İnsan kendisini daha hızlı keşfediyor.. Ama yalnız olarak… Börekten nerelere geldik. Sarıyer Böreği yapamam tabiki.. yada yaparım bilemedim, tarifini araştırmam lazım:) Ama en azından çok lezzetli patatesli kıymalı börek yapabilirim. hatta yaptım.. İşte sizde yapın diye tarifi;

 

 

 

 

 

 

 

 

Malzemeler

  • 5 adet yufka

Sosu için

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su  bardağı süt

İç harcı için

  • 1 adet soğan
  • 3 adet patates
  • 250 gr kıyma
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • tuz, karabiber
  • susam, çörekotu

 

 

 

 

 

 

 

 

İç malzemeyi hazırlamak için rendelediğimiz soğanı yağ ile kavuruyoruz ve üzerine rendelediğimiz patatesleri ekliyoruz. 5 dakika orta ateşte ara sıra çevirerek kavuruyoruz. Sürenin sonunda kıymayı koyuyoruz ve bir 5 dakika daha kavuruyoruz. Tuzunu karabiberini ekleyip ocaktan alıyoruz ve kapağı kapalı bir şekilde yarım saat soğutuyoruz.

Fırın tepsimizi çok az yağlıyoruz ve ilk yufkamızı içerisine fazlalıkları dışarıda kalacak şekilde seriyoruz. Sos için yağ, süt ve yumurtayı karıştırıp ilk yufkanın üzerine biraz döküyoruz. Sonra üzerine ikinci yufkayı parçalayarak yerleştiriyoruz. Üzerine tekrar sostan biraz döküyoruz ve iç harcımızı yayıyoruz.  Üzerine bir yufka daha serip sostan döküyoruz. Yufka bitene kadar aynı işlemi uyguluyoruz. En son en altta kaln yufkanın kenarlarını içeri doğru kapatıyoruz ve sostan döküyoruz. Susam ve çörekotu ile tamalayıp önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 35 dakika kadar pişiriyoruz. Her fırına göre bu süre değişebilir. Üzeri kızardığında bir bıcak yardımı ile altınında pişip pişmediğine bakmakta yarar vardır. Afiyet olsun..

Reklamlar

2 responses »

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s