Zeytinyağlıların Efendisi:)

Standard

 

Bayılırım zeytinyağlı yaprak sarmaya.. Çok yapmam aslında.. Belkide o kadar uğraşıp, çerez gibi hemen yenilip bitmesindendir kendisine olan uzaklığım:) Yerken uzak kalamıyorum tabi:) Yapraklar taa Bozburun’dan. Yol kenarında bir teyze babutsa satıyordu. Tadını çok merak ediyordum, durduk. Teyzecik bizim için temizledi, kesti hepimize teker teker yedirtti:) Ben beğendim ama çokta sevip, aklımda kalan bir tat olmadı. Sonra Teyze’nin kendi bahçesinden topladığı ve salamura yaptığı yaprakları, kurutulmuş bitkileri, papatyaları gördük.. Böylelikle çok sevilerek alınmış olan yapraklar dolapta, kendine has suyunun içerisinde, ara sıra içerisinden azar azar alınıp soframıza geliyordu. Ve artık son partiyi dün yapma kararı aldım içim sızlayarak. Keşke bir kavanoz daha alsaymışım. Sonuçta zeytinyağlı yaprak sarması efendisidir zeytinyağlıların benim için, arkasından biber dolması gelir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malzemeler

  • 250 gr salamura asma yaprağı
  • 1 su bardağı pirinç(ben bu sefer ilk defa kırık pirinç kullandım ve biraz arttı iç malzemem)
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • çeyrek limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı kaynamış su
  • 1 kesme şeker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öncelikle yaprakların tuzunu atması için, sıcak suyun içerisine alıp, 4-5 sefer suyunu değiştiriyoruz. Bu sırada soğanı yemeklik kesip yarım çay bardağı zeytinyağı ile kavuruyoruz. Soğanların rengi dönünce yıkanmış olan pirinçleri ekleyip 3-4 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. 1 su bardağı kaynamış suyu ve kesme şekeri ekleyip suyunu çekene kadar kısık ateşte ağzı kapalı bekliyoruz. Suyunu çektiğinde ocaktan alıp, baharatlarımızı ekliyoruz ve 10 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Tuzunuda atmış olan yapraklarımızı iyice süzüp, iç harcımızdan ortasına 1 tatlı kaşığı koyup sigara böreği şeklinde, fakat kenarlarından katlayarak sarıyoruz. Tenceremizin altına bir sıra yaprak serip sardığımız yaprakları düzenli bir şekilde diziyoruz. Limon suyunu ve yarısına kadar suyu ekliyoruz. Bir tabak kapatıyoruz ki, yaprakalr açılmasın. Kısık ateşte 30 dakika pişiriyoruz. Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz ve çerez niyetine afiyetle yiyoruz..

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s