Yüksük Çorbası

Standard

Biraz uzun zaman oldu.. Her gün yeni bir yazı ekleyen biri için, 1 hafta-10 gün uzun bir süre.. Biraz tatil yapmak için yılbaşında İstanbul’a gelmiştim. 2 haftadır buradayım. Aslında biraz mutfağa da ara verdim. Ama dün içimde un fırtınası vardı. Alsam unu katsam suyu yoğursam yoğursam, biraz kendime gelsem.. Ne yapsam ne yapsam diye düşünürken, Kayınvalidemin güzel yüksük çorbası geldi aklıma. Hemen çağırdım mutfağa dedim sen anlat ben yapayım. Biraz zahmetli aslında ama değer!

Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Mantıların iç harcı için

  • 2 orta boy soğan
  • 200 gr kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • tuz, karabiber, pulbiber

Çorba için

  • 10 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu veya yarım limon suyu
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçerisine girecek çıtır hamurları kızartmak için

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı pulbiber

Önce Hamur yoğuruyoruz, yukarıda verdiğim hamur malzemelerinden. Biraz sert bir hamur oluyor, zor ama toplanıyor:) Sonra o hamuru biraz dinlendiriyoruz. Üzerine nemli bir bez örterek. Bu sırada mantılar içiniç harcı hazırlıyoruz. Onudayukarıda verdiğim mantı içi malzemelerini kullanarak yapıyoruz. Hazırladığımız hamuru 3 eşit parçaya ayırıyoruz ve ilk parçayı tezgahın üzerinde iki elimizle uzun ince bir hal alana kadar oklava gibi açıyoruz. incecik olduğunda bıçak ile küçük küçük kesiyoruz. Bu küçükler çorbanın içerisine en son kızartılarak atılacak. Kıtır kıtır olacaklar..

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer iki hamur bezesini koca, inca bir yovarlak olacak şekilde oklava ile açıyoruz. Ayrı ayrı tabi..Ben önce biraz zorlandım. Ama korkmayın üzerine unu sere sere açın.. Ben becerdiysem sizde becerirsiniz:) Tabi bunu daha  önce hiç mantı yapmamış olanlara söylüyorum:) Benim gibi:)
Sonrasında yufka gibi olan hamuru küçük küçük kare parçalara kesiyoruz ve içlerine mini mini kıyma harcından koyup dört köşesinden kapatıyoruz. İşte en çok el oyalayanda bu. Kapattığımızı unlanmış tepsinin içine atıyoruz. Orada unla birlikte duruyorlar biz diğerlerini yapana kadar. İkinci bezeyide aynı şekilde açıp iç harcından koyuyoruz ve mini mini mantılar yapıyoruz.
Gelelim çorbanın yapılışına. buraya kadar olan süreç ön hazırlıktı:) 10 su bardağı suyu tencereye alıp ocakta kaynatıyoruz. İçerisine limon tuzunu ve tuzumuzu koyuyoruz. Kaynamaya başladığında Mantıları ve haşlanmış nohutu içerisine atıyoruz. Onlar yaklaşık 10 dakika içerisnde pişiyor. Bu sırada biz diğer mini mini hamurlarımızı kızdırdığımız yağın içerisne alıp kızartıyoru. İyice kahverengi olduklarında salça ve baharatları koyuyoruz. Mantılar piştiğinde Bu kıtır kıtır olmuş hamurlarıda içerisine ekliyoruz. İşte çorbamız hazır.. Bu kadar kolay:) Zahmete değer, afiyet olsun..

 

Reklamlar

2 responses »

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s