Patatesli Burma Börek

Standard

Aslında amacım yufka alıp yapmaktı böreği ama sonra marketteki yufkaların sert ve taze olmadığı aklıma düştü. Yakınlarda yufkacıda yok ki… Oturdum bilgisayar başına. Gezdim, dolaştım en son Tijen Hanımın sayfasında harika görünen bir börek tarifi buldum. Hiç korkmadan uyguladığım tariflerine bir tanesi daha eklendi. Tijen Hanıma çok teşekkür ediyorum. Lezzetibol sitesini sizde ziyaret etmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Kendisi ıspanaklı, peynirli yapmıştı, ben patatesli yaptım. Yiyen herkes bayıldı. Bu hafta 2 sefer yaptım böreği :)  Fotoğraflar artan bezelerden yapılmış olan küçük böreğe ait:)

P1030689

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malzemeler (Hamur için)

  • 4 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sirke

Açılan bezelerin üzerine sürmek için

  • 100 gr eritilmiş margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

İç harcı için

  • 4 adet büyük boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • tuz, karabiber, pul biber
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzerine sürmek için

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörekotu, susam

P1030687

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamurun yapımı için unu ve tuzu derin bir kaba alıyoruz ve ortasını havuz şeklinde açıp, sıvıyağ, sirke, su ekliyoruz. Tüm malzemeyi karıştırıp güzelce yoğuruyoruz. Ölçüler tam geliyor ama su bardağınızın boyutuna göre biraz daha un veya su eklenebilir. Benim bardağımla tam olmuştu. Kulak memesi yumuşaklığında olan hamurun üzerine un serpip, üzerini örtüyoruz ve en az yarım saat dinlendiriyoruz. Bu sırada iç harç için patatesleri haşlıyoruz. Yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağ ile kavurduktan sonra salçamızı katıyoruz. 2 dakika kadar kısık ateşte kavuruyoruz ve çatala ezilmiş patateslerimizi ekliyoruz. En son baharatları da ekleyip, soğumaya bırakıyoruz.

Gelelim hamurun açımına. Püf noktalarına dikkat ederseniz, o kadar kolay açılıyor ki, siz bile şaşırıyorsunuz :) Dinlenmiş olan hamuru 10 bezeye bölüyoruz. Her bezeyi güzelce yuvarlak yapıyoruz ve hepsini merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Masamızın üzerinde 10 tane tabak büyüklüğünde hamurumuz oluyor. Eritilmiş margarini ve 1 çay bardağı sıvıyağı karıştırıp, açılmış bezelerin üzerine bolca fırça yardımı ile sürüyoruz. 5 dakika bekleyip, ilk sürdüğümüz hamurdan başlıyoruz açmaya. Elimizle çeke çeke açıyoruz. İnanın çok rahat açılıyor. Ufak tefek yırtılmalar oluyor tabi ama onlarda sarınca kapanıyor. İncecik açılan hamurun üzerine küçük küçük parçalar halinde iç harcımızı yayıyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz. Ruloyu hafifçe elimizle çekerek uzatıyoruz. Yağlanmış tepsiye gül böreği şeklinde yerleştiriyoruz. Kalan hamurlarıda aynı şekilde rulo yapıp çevresine yerleştiriyoruz. Üzerinini yumurta sarısı ve çörekotu ile tamamladıktan sonra önceden ısıtılmış, 170 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık yarım saat sürüyor.

P1030840

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benim tepsime aslında 7 beze yetiyor. kalan 3 bezeyi ayrı ayrı gül şeklide yapıp buzluğa attım:) Misafir gelirse hazır el açması böreğim var :) Afiyet olsun. Tijen Hanıma tekrar teşekkürler :)

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s